Стали відомі умови відновлення залізничного транзиту до Польщі
2022-01-20, 11:26

Стали відомі умови відновлення залізничного транзиту до Польщі

Автор: Mintrans редакція

Обмеження транзиту було запроваджено Україною через скупчення вагонів та проблеми з інфраструктурою

Залізничний транзит до Польщі буде відновлено після врегулювання тарифної складової та розв’язання проблем інфраструктури маршруту. Про це MINTRANS повідомило джерело в «Укрзалізниці».

Як зазначається, для розв'язання питання щодо відновлення транзиту залізницею через Україну до Польщі потрібні обопільні дії двох країн. Наразі існують дві проблеми: ситуативна – це скупчення вагонів, та системна – застаріла інфраструктура та тарифна політика.

«Щодо ситуативної проблеми, на кордоні з Польщею минулого року щодоби накопичувалося від 1800 до 3200 вагонів, створюючи затори на маршруті. Після переговорів залізничників двох країн, яких було проведено минулого року п’ять, ситуація тимчасово вирішується. Але через деякий час знову виникає проблема заторів з вагонів на кордоні, адже немає системного рішення», – повідомив співрозмовник.

Найслабше місце на транзитному маршруті до Польщі – це неелектрифікована дільниця «Ковель – Ізов – Держкордон – Грубешів (Республіка Польща)».

«Зазначеною дільницею польські залізничники могли пропускати щодоби 8-9, а інколи й 7 вантажних поїздів замість 10. Цих об’ємів було недостатньо для задоволення зростаючого попиту перевезень між Китаєм та Польщею, та експорту з країни. Крім того, польська сторона збудувала декілька залізничних терміналів, які можуть приймати значно більше вантажів, ніж здатна пропустити інфраструктура, найбільший з них у м. Славків», – розповіли в УЗ.

Для усунення зазначених вузьких місць у логістиці між країнами «Укрзалізниця» розпочала та у цьому році завершить електрифікацію 94 км колій на дільниці «Ковель – Ізов – Держкордон».

«Це дозволить значно пришвидшити рух та збільшити вагу поїздів. Натомість Польська залізниця не проводить жодних інфраструктурних робіт для модернізації ділянки і відрізок «Грубешів (Республіка Польща) – Держкордон» загальною довжиною 1,5 км залишається неелектрифікованим та вузьким місцем маршруту. Тобто на кордоні знову будуть накопичуватися вагони та витрачатиметься час на зміну електровозів на тепловози», – продовжує джерело у компанії.

Крім того, «Укрзалізниця» очікує погодження залізничною компанією «ПКП ЛХС» (Польща) зміни плати за використання вагонів власності Української залізниці, які є значно нижче ринкових. Наразі нарахування здійснюється за умовами договору, який був підписаний ще у 2019 році. При цьому з вересня минулого року тарифи на перевезення вантажів у внутрішньому сполученні були двічі збільшені.

«Оскільки Польська залізниця не йде на системне розв'язання проблеми та з метою зменшення простою вагонів компанії на території Польщі було прийнято рішення ввести тимчасову конвенцію на заборону залізничного транзиту Україною до Польщі. «Укрзалізниця» закликає польських колег розпочати модернізацію своєї інфраструктури та повернутися до конструктивного діалогу, результатом якого має стати відновлення транзиту на фінансово вигідних умовах для обох країн», – додали у компанії.

Що було раніше

  • «Укрзалізниця» з 30 листопада 2021 року блокує всі транзитні залізничні перевезення зі Сходу через територію України до Польщі.
2022-02-24, 11:53
У зв’язку із запровадженням надзвичайного стану «Укрзалізниця» перейшла у відповідний режим роботи
2022-02-24, 11:49
У Києві з 24 січня прохід у метрополітен для пасажирів — вільний та безоплатний
2022-02-23, 12:26
«Укрзалізниця» вважає, що з її рахунків незаконно списали кошти на покриття боргів державного підприємства «Донецька залізниця», що знаходяться на окупованій Росією території
2022-02-23, 12:20
«Укрзалізниця» розпочала підготовку до сезону ремонту колій