Що отримає Україна від ЗВТ з Туреччиною в авіаційній та дорожній галузях. Пояснюють експерти
2022-02-06, 10:09

Що отримає Україна від ЗВТ з Туреччиною в авіаційній та дорожній галузях. Пояснюють експерти

Автор: Mintrans редакція

3 лютого Україна та Туреччина підписали угоду про Зону вільної торгівлі (ЗВТ). Також сторони підписали Рамкову угоду щодо співробітництва у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях.

MINTRANS поспілкувався з авіаційним експертом Богданом Долінце та радником голови «Укравтодору» Вадимом Олійником та з’ясував, що саме отримає українська інфраструктура від цих домовленостей.

Авіаційна галузь

Авіаційний експерт та менеджер авіаційного сектору Богдан Долінце, зазначив, що з точки зору авіації угода про ЗВТ має дві складові.

«Перша — це авіабудування. Українська продукція досить затребувана на турецькому ринку. Насамперед мова йде про авіаційні двигуни, а на українському ринку — найбільш затребуваними є безпілотні літальні апарати, які виробляють для сектору безпеки й оборони», — пояснив експерт.

Крім того, як додав Долінце, ще одним потенційним напрямком є використання безпілотників для доставки поштових вантажів.

«Окремі українські логістичні компанії зараз вже побудували сучасні логістичні центри, починають впроваджувати безпілотні технології з сортування багажу на складах і, звичайно, періодично йде мова про використання безпілотних літальних апаратів для швидкої доставки поштових відправлень між регіонами України. Щойно це буде реалізовано, постане питання: де брати ці безпілотники?», — зауважив фахівець.

Друга складова, на його думку, полягає у можливостях, пов’язаних з участю турецьких компаній: не лише у дорожньому будівництві, а й у будівництві та реконструкції українських аеропортів.

Що ж до відкриття нових напрямків, то, за словами Долінце, таку можливість Україна мала і раніше.

«Якщо ж говорити про відкриття нових маршрутів, то чинні вимоги по відкриттю маршрутів дозволяли й без підписання цієї угоди відкривати нові маршрути, зокрема й «Стамбул — Ужгород», — вважає співрозмовник.

При цьому аналітик підмітив, що на сьогодні діє лише одне обмеження на кількість маршрутів між Стамбулом і Києвом, що визначено міждержавними угодами.

«Це пов’язано зі збереженням потенціалу — аби в аеропорту «Бориспіль» будувати хаб. За іншими напрямками, на скільки мені відомо, ніяких обмежень не було. А якщо вони й були, то жодною зі сторін у повному обсязі не використовувались», — резюмував Долінце.

Дорожня галузь

Радник голови «Укравтодору» Вадим Олійник зазначив, що ЗВТ з Туреччиною принесе економіці України щонайменше понад 2% до ВВП. При цьому, як показала практика останніх років, дорожній фонд є основою формування ВВП України й кожна гривня, вкладена в інфраструктури приносить 5 грн у ВВП.

«ЗВТ з Туреччиною полегшить відносини у сфері інфраструктури, пришвидшить інвестиції в інфраструктуру, в тому числі в концесійні проєкти, у платні дороги. Туреччина вже активно працює на українському дорожньому ринку», — сказав Олійник.

Також, за його словами, Україні варто було б диверсифікувати поставки бітуму для будівництва доріг, зокрема закуповувати його у Туреччини. І угода про ЗВТ здатна цьому допомогти.

Крім того, більш тісна співпраця з Туреччиною — це, як додав радник голови «Укравтодору», можливість перейняти досвід щодо реалізації великих інфраструктурних проєктів, наприклад таких, як Запорізький міст.

«Саме іноземний підрядник допоміг реалізувати цей проєкт», — зазначив Олійник.

Фахівець також вважає, що завдяки такому досвіду наші проєктні та підрядні компанії зможуть виходити на іноземні ринки.

«Україні, щоб відновити транзитний потенціал між Азією та Європою, варто було б переходити до того, щоб будувати платні дороги, які будуть витримувати більші навантаження. Для цього нам необхідний іноземний досвід. Це дозволить нам позиціювати себе як міжнародного гравця у цій сфері», — резюмував Олійник.

Що було раніше

  • Міністр інфраструктури Александр Кубраков розповів, що угода про ЗВТ з Туреччиною допоможе Україні реалізувати низку проєктів у сфері автоперевезень, будівництва доріг, авіаперевезень та туризму.
2022-02-23, 15:36
Авіакомпанія LOT Polish Airlines відновила прямі рейси з Харкова до Варшави
2022-02-23, 12:08
У 2021 році пасажирські перевезення здійснювали 16 українських авіакомпаній
2022-02-23, 06:31
Пекінський суд доручив юридичній фірмі Haiwen керувати банкрутством компанії Beijing Xinwei Technology Group, пише Caixin Global.
2022-02-13, 09:42
Міністерство інфраструктури (МІУ) спростувало інформацію про нібито закриття повітряного простору України через ймовірне продовження агресії Росії