Vision Zero на українських дорогах: як Україна переймає шведський досвід для поліпшення безпеки автошляхів
2022-02-19, 09:30

Vision Zero на українських дорогах: як Україна переймає шведський досвід для поліпшення безпеки автошляхів

Автор: Mintrans редакція

На 33,3% зменшилась кількість ДТП із загиблим на дорогах державного значення за останні шість років. Позитивну динаміку відзначили й у Національній поліції, зокрема, 15 лютого 2022 року в Україні не було зафіксовано жодного летального випадку внаслідок ДТП.

Ба більше, за два дні на тому тижні кількість дорожньо-транспортних пригод скоротилася на 46%. Це перший подібний прецедент за багато років та індикатор того, що дороги країни стають безпечнішими.

Що робить Державне агентство автомобільних доріг для зниження рівня смертності на українських дорогах — розповів MINTRANS перший заступник голови «Укравтодору» Андрій Івко.

Розповідаючи про «Велике будівництво», ми зосереджуємося на тисячах кілометрів нового покриття, збудованих штучних спорудах. Українці давно чекали на ці новини. Однак значні результати ми маємо й у плані поліпшення безпеки автошляхів.

На сьогодні пріоритетом «Укравтодору» є реалізація інфраструктурних рішень, які безпосередньо впливають на покращення безпеки руху, в першу чергу на стадії розробки проєктів відновлення доріг. Так, наразі розроблено та проходить завершальний етап погодження план заходів щодо реалізації стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху відповідно до державної програми безпеки дорожнього руху на період до 2023 року, затвердженої постановою Кабінету міністрів від 21 грудня 2020 року № 1287.

На розгляд Кабінету міністрів внесено проєкт нормативно-правового акта щодо запровадження ДСТУ ISO 39001:2015 «Система управління безпекою дорожнього руху. Вимоги та настанова щодо застосування». Його запровадження передбачене у 2022-2023 роках.

Які кроки впроваджує «Укравтодор» аби дороги були безпечними?

Vision Zero. Наразі Державне агентство автомобільних доріг України за підтримки Міністерства інфраструктури України повністю підтримуючи шведську програму нульової толерантності до смертності на українських автошляхах під назвою Vision Zero взяла на себе відповідальність щодо приєднання до основних принципів вказаної програми та забезпечення зменшення аварійності на дорогах України.

Ця система у Швеції працює з 1997 року. Позитивні результати концепція Vision Zero продемонструвала вже за три роки: з 2000 року кількість смертей на шведських дорогах скоротилася більш ніж на 60%. До 2030 року шведський уряд планує зменшити показник ще у півтора раза. При цьому обсяг автодорожнього трафіку у Швеції постійно зростає.

Ідея Vision Zero розповсюдилася зі Швеції по всьому світу і, незалежно від масштабів, бюджетів та інтенсивності трафіку, суттєво вплинула на кількість жертв у ДТП. Зараз програми, засновані на цій концепції, існують у Канаді, Нідерландах, США, Великій Британії та Норвегії. Ефективність програми очевидна, хоча жодна країна ще не досягла нульових показників (ближче за всіх підійшла Данія, у чотири рази зменшивши кількість постраждалих).

Концепція Vision Zero передбачає, що люди помиляються та будуть помилятися. Неможливо вимагати від усіх ідеальної поведінки за кермом. Натомість важливо враховувати помилки учасників дорожнього руху при проєктуванні доріг та вулиць. Рішення за системою Vision Zero унеможливлюють помилки учасників дорожнього руху, котрі призводять до значного травматизму та смертності.

Одним із перших елементів Vision Zero, запроваджених «Укравтодором», стали нові засоби заспокоєння руху або traffic calming measures.

Згідно зі змінами, що внесені у документ «ДСТУ 4123:2020 Безпека дорожнього руху. Засоби заспокоєння руху. Загальні технічні вимоги», перелік засобів розширили. Раніше офіційно дозволеними були кільцеві розв’язки, шумові смуги, піднесені пішохідні переходи, звуження смуг руху, напрямні острівці та «лежачі поліцейські». З 1 листопада 2020 року до них додалися острівці безпеки, бордюрні розширення, чокери, розділювальні смуги.

Вплив людського фактора враховують при будівництві та проєктуванні доріг в усьому світі, адже водій перебуває у стресі, його увага розсіюється і помилитися дуже просто. Завдяки додатковим перешкодам, які прописані у ДСТУ, водії обирають постійну швидкість, замість того, аби постійно розганятися та екстрено гальмувати.

Гарним прикладом тут є відновлена Бориспільська траса. 17-кілометрову ділянку дороги М-03 «Київ – Харків – Довжанський» від столиці до міжнародного аеропорту «Бориспіль» відновили торік. Там відремонтували дорожнє покриття, два шляхопроводи, автопавільйони та підземні переходи. Облаштовано нове бар'єрне огородження, нанесено розмітку пластиком та встановлено сучасне ЛЕД-освітлення. Нещодавно там запрацювала система управління дорожнім рухом.

19 інформаційних порталів та більш як 130 камер допомагають стежити за умовами руху на ділянці. Для контролю і моніторингу ділянки руху на трасі використана система Invipo. Це платформа, яка дозволяє інтегрувати проєкти інтелектуальних транспортних систем: об’єднує дорожні технології та системи, централізує їхні контрольні точки, збирає та перевіряє дані, створює розумні сценарії та аналітичні інструменти. На інформаційних табло, встановлених на Бориспільській трасі, відображено інформацію про дорожні умови та обмеження, дозволену швидкість, дорожні затори, температуру та стан дорожнього покриття.

Аудит безпеки

Аудит безпеки автомобільних доріг – незалежне, системне та детальне оцінювання впливу проєктних рішень на безпеку автомобільних доріг. З 1 березня 2021 року, відповідно до закону, обов’язковому аудиту підлягають дороги міжнародного і національного значення. Це дозволяє оперативно виявляти та усувати недоліки проєкту, доопрацьовувати окремі рішення керуючись фаховою експертною оцінкою та забезпечити усунення можливих факторів, які впливають на причини виникнення ДТП.

Зокрема, у рамках підготовки проєкту реконструкції траси М-05 «Київ – Одеса», який фінансується з кредитних коштів ЄБРР, був проведений аудит безпеки. За його підсумками будуть закриті 21 з 23 лівих розворотів, а наземні пішохідні переходи стануть підземними або наземними.

Також для підвищення безпеки з 2021 року встановлюємо нові дорожні знаки на всіх автошляхах. Актуальний ДСТУ поклав край нечитабельним шрифтам, невдалим кольоровим поєднанням та химерним розмірам знаків. Торік ми випробували нову навігацію на 10 магістралях і тепер покращуватимемо маршрутне орієнтування у національному масштабі.

Дорожні знаки, розмітка та тисячі кілометрів освітлених доріг. Дозволяє запобігти ДТП і нова дорожня навігація, котра облаштовується на об’єктах «Великого будівництва» з минулого року. Експеримент із встановлення нової дорожньої навігації розпочали у 2020 році, спільно «Укравтодор», «Агенти змін» та Національна поліція. Зараз нові знаки встановлюємо на всіх відремонтованих дорогах.

Від початку програми «Велике будівництво» освітлення отримали 1254 кілометрів доріг, щороку ми збільшуємо цей показник. Поновити дорожню розмітку у 2022 році планується на 29 000 км. Щорічно на дорогах державного значення встановлюється близько 50 000 шт. дорожніх знаків та близько 12 000 напрямних стовпчиків, поновлюється дорожня розмітка, в тому пішохідних переходів, встановлюються нові та ремонтуються існуючі світлофорні об’єкти; виконуються інші заходи з безпеки руху.

Одним з ефективних заходів зменшення кількості порушень водіями правил дорожнього руху є впровадження комплексів автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху. На цей час на автомобільних дорогах загального користування державного значення встановлено 120 таких комплексів.

На сьогодні на дорогах України обліковується 43 місця концентрації ДТП. Мета «Укравтодору» — до 2024 року максимально скоротити цей показник.

2022-02-23, 08:58
У всьому світі індустріальні парки створюють можливості для синергії та інновацій бізнесу
2022-02-19, 09:30
На 33,3% зменшилась кількість ДТП із загиблим на дорогах державного значення за останні шість років
2022-01-18, 13:59
Дорожньо-транспортні пригоди в Україні торік забрали життя 3541 людини