«Зробили ставку на якість та нову техніку»
2021-05-12, 22:27

«Зробили ставку на якість та нову техніку»

Автор: Mintrans редакція

Засновник компанії «Автострада» Максим Шкіль - про виклики нового сезону «Великого будівництва» і перспективи для автодорожної галузі

В 2021 році в Україні з новою силою продовжуються проекти «Великого будівницва», ініційованого президентом Володимиром Зеленським. На автодорожню галузь має піти щонайменше 80 млрд грн. Це чимала сума, але все одно недостатньо для інтенсивного відновлення мережі автошляхів, а тим більше, розбудови принципово нових магістралей, вважає засновник компанії «Автострада», однієї з ключових дорожньо-будівельних компаній України, Максим Шкіль. В інтерв’ю’ю «Мінтрансу» він розповідає про виклики, які стоять перед компанією у новому будівельному сезоні, а також про рішення, завдяки яким вона ці виклики планує долати.

— Які задачі ставите на 2021?

— В 2021 році плануємо продовжувати інтенсивно нарощувати обсяги будівельних та ремонтних робіт як на великих національних об’єктах, де тривають роботи, так і на нових проектах.

Сьогодні компанія присутня в 11 регіонах України. У нас в роботі понад 50 дільниць з дорожнього будівництва та 40 об’єктів різної складності у мостобудівному підрозділі. Задіяно вже більше 3 тисяч співробітників. Як і весь парк техніки та виробничі потужності.

Серед найбільш важливих задач на цей рік - участь в анонсованому Президентом Зеленським до Дня Незалежності проекті з оновлення і відкриття найдовшої траси країни М-30, яка сполучатиме схід та захід України. «Автострада» вже відремонтувала 140 км М–12, яка є частиною цієї траси, зараз в роботі ще одна ділянка. Загалом відновимо 155 кілометрів.

Автострада реалізує й низку інших важливих дорожніх проєктів. Це траса М-21, яка проходить Житомирською та Вінницькою областями й веде до другого за значенням міста Молдови – Бєльці, Н-23 «Кропивницький-Кривий Ріг-Запоріжжя», траса Н-08, яка з’єднує 7 областей України і Н-16, яка поєднує Черкаси з іншими містами області та Н-07, яка є найкоротшим шляхом із Києва до Сум. І це далеко не повний перелік.

- «Автострада» виграла тендер на один з важливих проектів 2021 року — автошлях Р-08, який стане частиною транспортного коридору, що з’єднає Київ і Кишинів. Про відновлення дороги домовлялися Мая Санду і Володимир Зеленський. Готові до реалізації цього амбітного об’єкту?

— Безумовно. Ця траса в нашому регіоні присутності, Вінниччина фактично є базовою для «Автостради». Тут знаходяться три наші асфальтобетонні заводи, виробничі бази, а також потужний парк техніки. Завдяки цьому ми змогли запропонувати найкращу ціну й зекономити державі 500 млн грн.

Ставимо перед собою мету відновити трасу до Дня Незалежності. Це буде безпрецедентний приклад для галузі – 116 км за три місяці.

— Як при таких об’ємах робіт ви контролюєте якість?

— Для мене, як власника, якість це є пріоритет. В компанії цьому приділяють найбільше уваги. В «Автостраді» створена потужна центральна лабораторія, аналогів якій немає в жодній іншій компанії. Вона оснащена інноваційним для нашої країни, обладнанням. Наприклад, установкою для пришвидшеного старіння бітуму, яка призначена для імітації ефекту старіння асфальтобетонної суміші за 5-10 років експлуатації.

На базі цієї лабораторії наші фахівці проводитимуть глибоке вивчення матеріалів з метою поліпшення їх експлуатаційних характеристик. А також реалізовуватимуть широкий комплекс випробувань, необхідних для прогнозування життєвого циклу покриття.

Крім цього, в нинішньому сезоні будівництво автошляхів «Автостради» будуть перевіряти ще й мобільні лабораторії. Це дасть змогу визначати рівність покриття в русі зі швидкістю транспортного потоку, а під час зупинки можливість кернити та робити аналіз одразу на місці. Відтак, можемо оперативно приймати будь які рішення відносно покращення робіт, зміни рецептури тощо. Тобто, швидко реагувати і давати рекомендації фахівцям безпосередньо на місцях.

Фінансування дорожньої галузі збільшується порівняно із попередніми роками. Чи достатньо сьогоднішніх об’ємів, щоб не лише займатися відновленням, але й перейти до зведення нових магістралей?

— Нинішні обсяги фінансування дорожнього будівництва дадуть змогу лише оновити наявну мережу основних доріг. Щоб зробити якісний «стрибок», потрібно прагнути до обсягів фінансування на рівні 8-10 млрд євро щорічно. Це реальна потреба в інвестиціях для нашого інфраструктурного і транзитного потенціалу.

— У багатьох скептиків є сумніви, що в українських компаній, які беруть участь в проектах «Великого будівництва» стане потужностей, щоб «освоїти» такі кошти, навіть якщо вони з’являться. Яка ваша думка?

— Для компаній, які серйозно займаються автодорожнім будівництвом, як «Автострада», це не стане проблемою. Ми за два останніх роки тільки в техніку та інноваційні технології інвестували понад $170 млн., цього року вже закупили 500 нових одиниць. Це безпрецедентно для дорожньої галузі.

Сьогодні у нас 1 500 одиниць високоякісної техніки світових виробників, також 30 виробничих баз, 16 сучасних асфальтобетонних заводів і потужні лабораторії, укомплектовані сучасним найновішим обладнанням від лідерів галузі. Це дозволяє здійснювати контроль кожного етапу дорожнього будівництва.

Але ключове - команда. У нас працюють кращі спеціалісти дорожньої галузі. Деякі з 30-ти й 40-ка річним досвідом роботи, яким вони діляться з молодими фахівцями. В «Автостраді» створені всі умови для професійного зростання: стажування, навчання, можливість побудувати кар’єру, виконувати роботи на сучасній техніці. Це впливає на мотивацію.

«Автострада» також має повний замкнутий цикл власного виробництва: від щебеневої продукції, мінерального порошку, бітумної емульсії, модифікації бітуму до різнопланових механізмів. Тобто, ми здатні самостійно, без субпідряду, виконувати роботи будь-якої складності та масштабності.

— Чи планує «Автострада» виходити на міжнародні ринки?

— Враховуючи, що 85% національних доріг вимагають ремонту, ми бачимо, що сьогодні достатньо роботи і всередині країни. Питання, аби на це було фінансування. Будемо працювати на національну економіку, розвивати виробничі ланцюги і збільшувати вартість кінцевого продукту, виробленого тут. «Автострада» українська компанія і ми можемо зробити значний вклад у поліпшення інфраструктури і добробуту людей у найбільшій країні Європи.

2022-02-23, 12:01
Транспортний рух залізницею, а також державними та місцевими дорогами до всіх населених пунктів на контрольованій частині сходу України забезпечено у штатному режимі
2022-02-23, 08:27
Верховна рада 23 лютого підтримала рішення Ради національної безпеки та оборони щодо запровадження надзвичайного стану в Україні
2022-02-05, 15:32
В акваторії Дніпра триває будівництво нового трикілометрового вантового мосту