В Україні запровадили надзвичайний стан: що зміниться
2022-02-23, 08:27

В Україні запровадили надзвичайний стан: що зміниться

Автор: Ася Красоха

Рішення про посилення заходів й обмежень в рамках НС ухвалюватиме місцева влада залежно від ситуації в кожному окремому регіоні

Верховна рада 23 лютого підтримала рішення Ради національної безпеки та оборони щодо запровадження надзвичайного стану в Україні. За відповідне рішення проголосували 335 народних депутатів. Режим запроваджується на 30 днів.

Це означає, що на всій території Україні окрім Донецької й Луганської областей встановлюється надзвичайний стан (НС). На Донбасі – діє режим ООС.

Рішення про посилення заходів і обмежень в рамках НС ухвалюватиме місцева влада залежно від ситуації в кожному окремому регіоні.

Таким чином на території держави діятиме чи то більш посилений (у прикордонних регіонах), чи то більш послаблений стан.

Загалом НС передбачає посилення охорони громадського порядку та об'єктів, які забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства. Обмеження певного руху транспорту, можуть проводитись додаткові огляди транспорту (перевірка тих чи інших документів тощо).

Контролювати дотримання режиму НС будуть спеціальні штаби за участі військових. У разі необхідності військові можуть ухвалювати відповідні рішення. У них є на сьогодні всі правові документи для здійснення повноважень згідно з нашою Конституцією та законами.

Рішення щодо запровадження надзвичайного стану оголосив секретар РНБО Олексій Данілов.

«На всій території нашої країни, крім Донецької і Луганської областей, буде введено надзвичайний стан...Це питання, які є превентивними, щоб у країні зберігався спокій, щоб працювала наша економіка, працювала наша країна», — зазначив очільник РНБО.

За його словами, залежно від доцільності обласними комісіями прийматимуться відповідні рішення та вживатимуться заходи.

Як зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, надзвичайний стан не впливатиме на життя людей і роботу бізнесу.

«Щоб посилити безпеку в усіх регіонах України й нашу готовність до можливої подальшої російської агресії, Рада національної безпеки та оборони запропонувала запровадити надзвичайний стан. Він буде діяти на всій території України», — зазначив глава Кабміну.

За його словами, це рішення передусім дозволить нашим військовим і правоохоронцям краще контролювати ситуацію.

«Надзвичайний стан — про нашу готовність швидко реагувати на будь-які виклики та сценарії розвитку подій», — резюмував Шмигаль.

Зауважимо, з 23 лютого в Україні почали діяти тимчасові режимні обмеження у районах, що межують з Росією, Білоруссю, тимчасово окупованими територіями України, що прилягають до морського узбережжя.

Зокрема, серед обмежень:

  • перебування у прикордонних зонах у нічний час;
  • вихід будь-яких плавзасобів з пунктів базування;
  • рух транспорту (окрім військового, силових структур, агротехніки) дорогами, що відсутні в реєстрі автомобільних доріг та ведуть до державного кордону, але не до пунктів пропуску;
  • також режимні заходи введені щодо перебування іноземців у прикордонній смузі, використання радіостанцій, польотів легкомоторних та безпілотних летальних апаратів, відео-, кіно-, фотозйомки особового складу та об’єктів, що належать Державній прикордонній службі;
  • пересування по берегу чи льоду прикордонних водойм.

Що означає режим надзвичайного стану

Надзвичайний вводиться окремим указом президента, після – його має затвердити Верховна рада. У разі необхідності президент може продовжити надзвичайний стан, але не більше ніж на 30 діб.

Надзвичайний стан передбачає:

  • встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан;
  • обмеження руху транспортних засобів та їх огляд;
  • посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
  • заборону проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом;
  • заборону страйків;
  • примусове відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб.

Загроза ескалації з боку Росії

Починаючи з 12 лютого, низка країн порадили своїм громадянам терміново виїхати з України через загрозу військового нападу, а посольства — перенесли свої офіси до Львова.

США та союзники неодноразово попереджали Україну про загрозу вторгнення Росії, а західні ЗМІ з посиланням на джерела називали дати та сценарії можливого вторгнення.

16 лютого бойовики на Донбасі обстріляли Станицю Луганську, Мар'їнку, Врубівку. ОБСЄ зафіксувала понад 500 вибухів уздовж лінії зіткнення. На сьогодні ескалація продовжується. Так звані «керівники» «ЛДНР» заявили про мобілізацію і «евакуацію мирного населення».

Президент Росії Володимир Путін 21 лютого визнав так звані Донецьку і Луганську «народні республіки». Рада Федерації (верхня палата парламенту) Росії 22 лютого схвалила звернення Путіна про використання Збройних сил країни за кордоном — а саме на території самопроголошених «Л/ДНР».

23 лютого Рада національної безпеки та оборони погодила запровадження надзвичайного стану по всій країні, крім двох напівокупованих областей: Донецької та Луганської. Тепер протягом 48 годин це рішення має затвердити Верховна рада.США вважають, що президент Росії Володимир Путін ухвалив принципове рішення про вторгнення в Україну найближчими днями.

Що було раніше

  • Перевізників попередили про режимні обмеження у прикордонних районах.
2022-02-23, 12:01
Транспортний рух залізницею, а також державними та місцевими дорогами до всіх населених пунктів на контрольованій частині сходу України забезпечено у штатному режимі
2022-02-23, 08:27
Верховна рада 23 лютого підтримала рішення Ради національної безпеки та оборони щодо запровадження надзвичайного стану в Україні
2022-02-05, 15:32
В акваторії Дніпра триває будівництво нового трикілометрового вантового мосту