Загроза вторгнення Росії: МІУ та «Украерорух» пояснили ситуацію з авіаперевезеннями
2022-02-13, 09:42

Загроза вторгнення Росії: МІУ та «Украерорух» пояснили ситуацію з авіаперевезеннями

Автор: Mintrans редакція

Міністерство інфраструктури (МІУ) спростувало інформацію про нібито закриття повітряного простору України через ймовірне продовження агресії Росії. Водночас низка авіакомпаній змінили свої графіки польотів з України.

Про це йдеться у повідомленні відомства від 13 лютого.

«Небо над Україною залишається відкритим, держава працює над попередженням ризиків для авіаперевізників... Інформація про закриття повітряного простору України не відповідає дійсності. Закриття авіапростору є суверенним правом України, відповідне рішення не приймалося», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що сьогодні, 13 лютого, у Мінінфраструктури відбулася робоча нарада за участі керівництва Офісу президента, Державної авіаційної служби, ДП «Украерорух», ДП МА «Бориспіль» та українських авіакомпаній щодо ситуації на ринку авіаперевезень: «За результатами наради було напрацьовано рішення для запобігання подальшому загостренню ситуації. Більшість авіакомпаній продовжують операційну діяльність без жодних обмежень. Зокрема, наразі 29 іноземних авіакомпаній виконують польоти з 34 країн світу».

Додається, що у деяких перевізників виникають складнощі, пов’язані із коливаннями на ринках страхування.

У МІУ вказали, що держава готова підтримати авіаперевізників і планує надати додаткові фінансові гарантії для підтримки авіаринку. Також міністерство запевнило, що на сьогодні проводяться консультації з міжнародними партнерами та готуються відповідні рішення уряду.

«Ринки страхових послуг, так само як і ринки капіталу, є вразливими до інформаційного поля. Очікуємо, що вже найближчим часом ситуація стабілізується. Для цього уряд, Офіс президента та наші міжнародні партнери напрацьовують спільні рішення. У разі потреби, держава забезпечить повернення усіх громадян України з-за кордону», — зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Реакція «Украероруху»

Також ситуацію прокоментували в ДП «Украерорух». Там також запевнили, що повітряний простір над територією України є відкритим, за винятком його частин, закритих з 2014 року над тимчасово окупованою територією Автономної Республіки Крим та Сходу країни.

«Жодних рішень щодо закриття авіапростору не приймалось. Водночас Україною здійснено офіційну публікацію аеронавігаційної інформації про активацію потенційно небезпечної зони у повітряному просторі над Чорним морем — з 14.02 по 19.02.2022. Тому вже від завтра авіакомпаніям рекомендовано не виконувати польоти протягом визначено проміжку часу над цією зоною, та заздалегідь планувати оптимальні маршрути з урахуванням поточної ситуації», — повідомило відомство.

«Украерорух» наголосив, що ця рекомендація не блокує в цілому польоти у зоні Чорного та Азовського моря.

«Повітряний простір над територією України наразі є відкритим та доступним для планування польотів. Безпека польотів забезпечується на належному рівні відповідно до міжнародних норм та стандартів», — резюмували в ДП.

Яка ситуація в аеропорту «Бориспіль»

У міністерстві запевнили, що аеропорт «Бориспіль» «продовжує працювати в штатному режимі, забезпечуючи безпеку і високий рівень авіабезпеки у повному обсязі».

Крім того, пасажирів летовища закликають уважно слідкувати за інформацією про розклад руху літаків авіакомпаній на онлайн-табло.

«Зі всіх питань щодо скасування та затримки рейсів, звертайтеся безпосередньо до авіакомпаній, які обслуговують ці рейси. Найближчим часом розклад може змінюватись. Ми уважно слідкуємо за всіма змінами. Водночас повідомляємо, що станом на сьогодні, практично всі рейси відбуваються за розкладом і без змін у графіках польотів», — вказується у повідомленні.

Окрім того, у МІУ розповіли про зміни від авіакомпаній, зокрема:

  • компанія KLM скасовувала всі свої рейси з 13.02 по 17.02.2022;
  • FLY-DUBAI — змінила графіки з 14.02 по 28.02.2022: прибуття о 17:25, замість 22:35; відправлення о 18:25, замість 23:25;
  • QATAR AIRWAYS XQR 295 і 296 — скасовано рейс 14.02.2022, тому що буде виконуватися рейс на більшому повітряному судні за розкладом;
  • AIR ASTANA змінила розклад рейсу XKC 201 202, тому потрібно слідкувати за розкладом на офіційному табло сайту аеропорту.

«Ще раз наголошуємо на тому, що всі необхідні Міжнародні стандарти дотримуються, аеропорт працює в штатному режимі. То ж, зберігайте спокій і слідкуйте за можливими змінами у розкладі», — резюмувала пресслужба летовища.

SkyUp призупинив продаж квитків

Також на тлі загрози вторгнення РФ найбільші світові страхові компанії попередили українських авіаперевізників про те, що протягом 48 годин припиняють страхування літаків для польотів в українському повітряному просторі. З цієї причини авіакомпанія SkyUp тимчасово призупинила продаж квитків.

«12 лютого 2022 року найбільші світові страхові компанії повідомили українських авіаперевізників про те, що протягом 48 годин припиняють страхування літаків для польотів у повітряному просторі України. Таке рішення пов’язане з підвищеними ризиками початку бойових дій. Відповідно власники повітряних суден — лізингодавці — вимагають якомога скорішого повернення літаків на територію ЄС. Рейс SkyUp PQ0902 «Фуншал — Київ» через вимоги лізингодавця був змушений здійснити посадку не в Україні. Нам вдалося домовитись про посадку в Кишиневі (Молдова) та трансфер 175 пасажирів автобусами до Києва», — повідомила авіакомпанія.

Також там повідомили, що на сьогодні аналогічні вимоги про повернення літаків надходять від інших лізингодавців.

«Ситуація обговорюється на державному рівні — щоб авіакомпанії мали можливості продовжувати польоти в Україну, Міністерство Інфраструктури України проводить термінову зустріч, де планується розробка рішень. Ми робимо все можливе, щоб продовжувати виконувати рейси у штатному режимі, але не можемо ігнорувати вимоги лізингодавців. Ми тимчасово припинили продаж квитків на вильоти з 14 по 16 лютого 2022 року та очікуємо на результати зустрічі. Про подальші дії ми обов’язково вас проінформуємо у соцмережах та на сайті skyup.aero», — зауважили в авіакомпанії.

Загроза продовження російської агресії

Останнім часом до українських кордонів стягуються російські війська та техніка, що викликає занепокоєння як в Україні, так і на Заході. Протягом останнього місяця відбулась серія переговорів між європейськими та американськими лідерами та Росією для деескалації ситуації.

Москва заперечує будь-які загрози з її боку, проте висунула низку геополітичних умов і очікує від США та НАТО письмової реакції на свої пропозиції з питань безпеки. МЗС РФ сформулювало їх навколо трьох ключових елементів: відмови від розширення НАТО, від розміщення ударних систем озброєння поблизу російських кордонів, повернення блоку до конфігурації станом на 1997 рік.

Минулого тижня РФ опублікувала повідомлення для пілотів (NOTAM), в якому оголосила тимчасово небезпечною зоною частину повітряного простору над Чорним морем — з 14.02 по 19.02.2022 через проведення військових навчань. Водночас США і низка інших країн вбачають у таких діях підготовку Росії до відкритої агресії проти України.

У разі появи інформації про провадження потенційно небезпечної для цивільної авіації діяльності — відповідно до міжнародних правил для забезпечення безпеки польотів застосовується спеціальний порядок дій.

Відповідно до них Україною здійснено офіційну публікацію аеронавігаційної інформації про активацію потенційно небезпечної зони у повітряному просторі в районі Чорного та Азовського морів та про врахування цієї інформації для планування польотів у цій зоні — з 14.02 по 19.02.2022.

2022-02-23, 15:36
Авіакомпанія LOT Polish Airlines відновила прямі рейси з Харкова до Варшави
2022-02-23, 12:08
У 2021 році пасажирські перевезення здійснювали 16 українських авіакомпаній
2022-02-23, 06:31
Пекінський суд доручив юридичній фірмі Haiwen керувати банкрутством компанії Beijing Xinwei Technology Group, пише Caixin Global.
2022-02-13, 09:42
Міністерство інфраструктури (МІУ) спростувало інформацію про нібито закриття повітряного простору України через ймовірне продовження агресії Росії