Kyiv City Express: нова філософія приміських перевезень
2022-01-02, 18:06

Kyiv City Express: нова філософія приміських перевезень

Автор: Mintrans редакція

Залізнична станція в місті Васильків, що у Київській області, – це другий новий інфраструктурний об’єкт пасажирського напряму за всю історію незалежної української залізниці. До цього був тільки «Бориспільський експрес», який залізницею доправляє пасажирів із залізничного вокзалу до аеропорту. Станція «Васильків II» стане частиною проєкту Kyiv City Express, який є складовою програми «Велике будівництво».

До цього УЗ тільки скорочувала все, що могла, для пасажирів. Нова управлінська команда вирішила змінити цей тренд і взяла курс на пасажирів. Зокрема, тих, які користуються приміським сполученням. Як відбувається трансформація Kyiv City Express — розповів MINTRANS експерт з питань залізничного транспорту Максим Музичко.

У чому революція?

Kyiv City Express – це зручна транспортна залізнична система, яка з’єднає міста­ супутники зі столицею: Бровари, Бориспіль, Боярку, Білу Церкву, Бучу, Вишневе, Вишгород, Васильків, Ірпінь, Миронівку, Фастів; загалом 46 станцій і приблизно 343 км, новий і модернізований рухомий склад електропоїздів.

2021 року УЗ в межах проєкту Kyiv City Express запустила «човникові» електропоїзди за маршрутами «Буча – Святошин» і «Тарасівка – Київ». Комфортний і швидкий, а головне – прогнозований, спосіб дістатися столиці мотивував мешканців Бучі, Ірпеня, Вишневого користуватися залізницею. У перелічених містах мешкають орієнтовно 102 тис. людей, більшість із яких працюють у Києві. Як і левова частка населення інших міст-­супутників, які щодня годинами тягнуться в заторах чи у власному авто, чи в маршрутці.

Запущені «човникові» маршрути вже дають відповідні результати: зростає попит на користування комфортабельними електропоїздами, а пасажири отримали альтернативне сполучення між роботою та домом.

2020 року з вуст заступника міністра фінансів Олександра Кави пролунала ідея про електрифікацію ділянки між станціями «Васильків» I та «Васильків II», це трохи більше як 10 км. Завдяки цьому Васильків увійде до агломерації міст-­супутників Києва з усіма економічними та інфраструктурними вигодами для мешканців, які отримають пряме залізничне сполучення з основним місцем роботи — Києвом.

Електрифікована ділянка 10,63 км пролягає в ландшафтній місцевості, перепад висот між станціями – 81 м. Станція «Васильків II» розташована в яру, а це означає додаткові інфраструктурні навантаження: на ділянках, де є значний рівень перепад висот, існує система кривих, покликана значно зменшити кут нахилу профілю, щоб не створювати навантаження на рухомий склад на спуску чи підйомі.

Час, за який електропотяг проїде між станціями «Васильків» I та «Васильків II», має становити 11 хв. Цього достатньо, аби від ст. «Васильків I» електропоїзд дістався до Києва за 37 хв. Упровадження нових систем безпеки руху на цій ділянці дозволить використати й модернізувати решту 45 станцій.

Kyiv City Express відкриває нові транс­портні можливості в пасажирському перевезенні для мешканців Василькова і прилеглих селищних громад. Зокрема, в селі Здорівка буде відкрито із запуском ділянки зупинку «Черкас», яку використовували як пасажирську платформу до 2000­-х років.

Залізниця – це зручний і безпечний вид транспорту, що напряму сполучає Васильків із Києвом. Істотне зменшення навантаження на ділянку міжнародної траси Е95 М­05 «Київ – Одеса» перед в’їздом до столиці. Сумарно з Одеського напрямку до міста Київ дістається на роботу понад 120 тис. людей, а це інтенсивний рух та багатокілометрові затори на в’їзді до столиці. Із самого лише Василькова щодня на роботу до столиці їде понад 20 тис. містян (населення міста – 37 тис.). І донедавна альтернативи вони не мали – тільки автотранспорт.

Історія станції «Васильків II»

Станція «Васильків I» вже 145 років існує поза містом Васильків. Її відкрили 1876 року за 10 км від Василькова, свою назву вона здобула завдяки географічній близькості до однойменного міста. Фізичного сполучення з містом залізницею не було до 1927 року, коли відбулося будівництво ділянки ст. «Васильків I» та ст. «Васильків II» в долині річки Стугна. До 1941-­го станцію активно використовували для довозу пасажирів, попри те, що вона «тупикова».

У повоєнний період до станції «Васильків II» організували «човникове сполучення», яке на початку 1990­-х припинилося.

До 2021 року включно станцію «Васильків II» використовували як під’їзний шлях до найближчих підприємств, розташованих поруч із залізничною інфраструктурою. 17 червня 2021­-го між Васильківською територіальною громадою та Регіональною філією «Південно­-Західна Залізниця» УЗ підписано меморандум, який передбачав відновлення пасажирського сполучення.

Що було зроблено? Заміна і реконструкція колійної інфраструктури всієї ділянки колій до станції «Васильків I», електрифікація та облаштування систем безпеки руху. І ось 21 грудня 2021 року перший електровоз випробував контактний дріт – це був старт нової ери в житті Василькова.

Чому саме Васильків?

Історично склалося так, що Васильків є «південними воротами» на в’їзд до столиці України. До того ж місто вже має залізничне сполучення зі станцією і далі до Києва йде магістральна ділянка. Невеличка станція «Васильків II» прожила три епохи розвитку залізничного транспорту й бачила паровози, тепловози та електровози. Кожна з цих епох внесла і вносить свої історичні корективи у розвиток цілого міста.

З уведенням в експлуатацію ділянки «Васильків II – Київ» значною мірою буде розвантажена траса М­05 «Київ – Одеса». У самому місті логістика міського транс­порту підлаштовується під розклад руху електропоїздів, що дозволить інтегрувати транспорт із віддалених куточків міста з графіком руху електропоїздів. Час діставання до Києва – 37 хв, що однозначно дає фору такому району столиці, як Троєщина. В УЗ розраховують вийти на цифру 6­7 тис. пасажирів на добу вже в першому кварталі 2022­-го.

Нова філософія

Новий проєкт АТ «Укрзалізниця» допоможе розв’язати нагальні потреби у транспортній системі Київської області шляхом уведення рухомого складу в малий проміжок часу, модернізації інфраструктури й використання нового та переоснащеного рухомого складу.

Швидкий, надійний, безпечний рух буде впроваджено між містами Бровари, Бориспіль, Боярка, Біла Церква, Буча, Вишневе, Вишгород, Васильків, Ірпінь, Миронівка, Фастів. Прогнозована кількість пасажирів на цих напрямках становитиме 147­ 150 тис. осіб на добу, замість нинішніх 77,2 тис.

Для більш ефективного й раціонального використання ресурсу рухомого складу та міграції пасажиропотоку містом перспективним буде використання діаметральних ліній між містами-­супутниками Києва та інтеграція з міською електричкою, що підпорядковується комунальному підприємству «Київпастранс».

Ця інтеграція дозволить удвічі збільшити пасажиропотік по місту. А відкриття діаметральних ліній, наприклад «Бровари – Васильків II», «Бровари – Фастів», «Біла Церква – Бориспіль», «Миронівка – Буча», значною мірою сприятиме зручному транспортному сполученню на шляху прямування пасажирів. Тобто навіть транзитний рух пасажирів є пріоритетним використанням діаметральних гілок.

Щодо міського сполучення, то єдине вузьке місце руху в Києві – це Петрівський міст, оскільки він є одноколійною переправою через р. Дніпро. У перспективі планується розширити кількість колій до двох на цьому вузькому переході північної частини транзитного коридору в м. Київ із будівництвом нового мостового переходу (наявний замінять одноколійним). Економічний потенціал у цьому є, адже двоколійна мережа підвищує швидкість обслуговування пасажирів і зменшує час стоянки вантажних потягів для пропускання зустрічних по ст. «Почайна» та ст. «Київ-­Дніпровський» (ст. «Дарниця»).

Kyiv City Express — це перспектива транспортної агломерації Київського регіону. Використання електропоїздів як надійного виду транспорту матиме значний попит серед пасажирів, які цінують свій час і не хочуть його марнувати в кількагодинних заторах. Також пріоритетною метою Kyiv City Express буде розробка й упровадження єдиного квитка (Smart Ticket | Kyiv City Express) — це істотно поліпшить життя багатьох пасажирів, позбавивши їх потреби стояти в чергах за квитком.

Не пропустіть

2022-02-24, 11:53
У зв’язку із запровадженням надзвичайного стану «Укрзалізниця» перейшла у відповідний режим роботи
2022-02-24, 11:49
У Києві з 24 січня прохід у метрополітен для пасажирів — вільний та безоплатний
2022-02-23, 12:26
«Укрзалізниця» вважає, що з її рахунків незаконно списали кошти на покриття боргів державного підприємства «Донецька залізниця», що знаходяться на окупованій Росією території
2022-02-23, 12:20
«Укрзалізниця» розпочала підготовку до сезону ремонту колій