Як працює логістика Fozzy Group
2021-02-01, 12:16

Як працює логістика Fozzy Group

Автор: Mintrans редакція

Репортаж з розподільчого центру компанії

Fozzy Group доправляє покупки в день замовлення. У найгіршому разі – наступного дня. Ще кілька років тому між формуванням замовлення та його доставкою до «Сільпо» минало днів зо п’ять. MINTRANS подивився, як це працює в розподільчому центрі компанії.

Прохід між стелажами в розподільчому центрі «Квітневе» називають вулицею. 69 таких вулиць займають 80 000 квадратних метрів. Трафік на цих вулицях жвавий. Розстановник на спеціальній техніці ставить палету на зберігання, комплектувальники збирають лоти...

«Усі процеси на РЦ управляються за допомогою прозорої секційної оргструктури. Диспетчер відвантаження – це людина, яка відвантажує машини. Приймальник – приймає товар, комплектувальник – комплектує, розстановник – розставляє. А якщо директор, то це директор», – усміхається Юрій Луцюк. На посаді директора РЦ «Квітневе» він із серпня минулого року. Але у Fozzy Group працює 19 років. Попрацював і керівником магазинів, тому розуміє «біль роздробу».

На приймання ставай!

Близько 60% роботи виконують удень, 40% – уночі. На зміни персонал виходить у такому само процентному співвідношенні. Загалом у РЦ працює близько 1000 осіб.

У перший робочий день комплектувальник після ознайомлення із трудовим розпорядком і технікою безпеки «спілкується» з автоматизованою системою. «Їй потрібно 20-40 хвилин, щоб зрозуміти й записати, як людина вимовляє ті чи інші команди. РЦ працює із застосуванням голосового відбору», – пояснює директор РЦ.

У складської системи «Квітневого» немає імені, зате є жіночий голос. Завдання робітників складу – чітко дотримуватися її інструкцій.

«Почнімо з приймання», – запрошує Луцюк. На складі 80 доків для приймання товарів. Вони працюють цілодобово. До розподільчого центру привозять як вантажі українських постачальників, так і власний імпорт.

У РЦ за добу приходить від 160 до 250 машин. Із них вивантажують 2500-5000 палет. «Одна дерев’яшка (палета. – MINTRANS) повинна містити один артикул. Якщо постачальник возить товар збірними палетами, то розкласти за умовою «одна палета = один артикул» він повинен самостійно», – ділиться деталями Луцюк. Палету вносять до системи і ставлять на зберігання.

На складі це виглядає так. Розстановник сканує палету, отримує із системи вказівку, на яке місце її поставити. Система обирає найближчу до місця добору комірку. Так швидше.

При прийманні кожної палети система фіксує зазначений на товарі термін зберігання. На наступному етапі – збиранні замовлень – система видаватиме палети з найкоротшим терміном.

Загальний збір

Шлях комплектувальника починається з укладання тари. Палети складені «ялинкою». Суворо в ряд, ніяких штабелів. Так і безпечніше, і швидше. Комплектувальник забирає дві палети на електровізок, бере відбірковий стікер і передає до системи номер замовлення, яке він збиратиме. Система веде працівника за маршрутом – від одного стелажного місця до іншого.

Під’їхавши до комірки, робітник називає перевірний код, який наклеєний тут само. Якщо комірка правильна, то працівник отримує з системи вказівки щодо відбору товару. Наприклад, дві упаковки води. Як пояснює Луцюк, перевірні коди формуються рандомно й періодично змінюються. На безлічі процесів РЦ люди та штучний інтелект перевіряють одне одного, щоб унеможливити помилки.

«Система знає правила формування палети. Тому збірка починається з важкого товару: алкоголю, консервації, бакалії, соків, кондитерки... далі йде дрібний, – розповідає Юрій Луцюк. – Одна з найбільших проблем стажистів – навчитися якісно та правильно збирати палети. У багатьох спочатку виходить «холодець». Так називають палети, на яких товар скомпонований хитко.

Нещодавно на складі з’явилася нова секція. На відміну від інших, у ній відбір іде не коробками, а штуками. Поки що так збирають замовлення для невеликих магазинів. Але в перспективі тут планують обслуговувати покупки роздрібних клієнтів.

Після того як комплектувальник зібрав замовлення, система скеровує його до певного доку відвантаження. На місці працівник називає перевірний код лінії та залишає палету. Дедлайн збірки – година до відвантаження.

Від елітки до потоку

«Квітневе» – найбільший із чотирьох стелажних розподільчих центрів Fozzy Group. Звідси роз’їжджаються товари всією Україною. Київ покриває 70-80% асортименту по всій країні, решта припадає на локальні центри, які відвантажують здебільшого об’ємний високообіговий товар у своїх регіонах.

«Ми обслуговуємо різнотипні формати. У магазинів «Фора» обсяги замовлень менші, ніж у «Сільпо», але асортимент немалий, це трохи знижує продуктивність відбірників. «Сільпо» – найбільший замовник, тому процеси РЦ потрібно максимально адаптувати під потреби цієї мережі. А thrash! і cash & carry орієнтовані на обсяги. І кожному потрібно видати своє, – каже Юрій Луцюк. – Одна помилка у формулі, один технічний збій, і вся логістика руйнується».

Товар у рядах розміщений у чітко визначеному порядку і відповідає карті складу. Послідовність роботи з цією картою закладена в систему. Процеси постійно оптимізуються за допомогою ІТ-­ресурсів компанії. «У Fozzy Group величезний IT­-відділ, можна сказати, що в нас своя Силіконова долина», – усміхається наш співрозмовник. 

Перші за номерами ряди займають елітні товари. На стелажах – дорогий алкоголь, цигарки, шоколад, дрібні іграшки... Вартість кубічного сантиметра продукції – головний критерій потрапляння товару до «елітки».

За «еліткою» рух оживає: товари із середньоцінової категорії відвантажують інтенсивніше – це основна зона комплектації. Директор каже, що думав закупити гіроскутери для працівників, щоби прискорити процес, але відмовився від ідеї. Занадто ризиковано.

Із 40-­ї вулиці починається «промопотік». Чотири стелажі віддано під акційні товари мережі «Сільпо». За кожним магазином своє палетомісце. «Ці товари відбирають і вивантажуют у нуль перед стартом акції. Промопотік везуть на окремих палетах для зручності роботи з ним у магазинах. Обсяги колосальні! – захоплюється директор РЦ. – У «Сільпо» потужна промоактивність, акції щотижня рекламуються».

Регулярні акції для логістів – благо. Луцюк бачить основним завданням розподільчого центру якісне планування. А ось невизначеність ускладнює життя.

Фото: Юлія Вільчаускас

2022-02-23, 07:11
Протягом 2021 року «Укрпошта» опрацювала та доставила до різних країн світу 4,7 млн кг експортних відправлень, що на 27% більше у порівнянні з 2020 роком
2022-02-14, 18:38
У Києві вранці 14 лютого розпочався всеукраїнський мітинг таксистів
2022-01-04, 18:16
У першій половині 2022 року «Нова пошта» хоче продовжити тестувати доставку безпілотниками, щоб орієнтовно наприкінці року запропонувати клієнтам новий вид доставки між містами-мільйонниками «день у день»
2021-08-09, 10:21
Между украинским городом Килия и румынским Килия-Веке планируют создать на Дунае новый пункт пропуска