Як влаштована логістика мережі АЗК WOG
2021-06-28, 14:37

Як влаштована логістика мережі АЗК WOG

Автор: Mintrans редакція

Про те, як влаштовано логістику нафтопродуктів, а також про особливості переходу на електронний документообіг в інтерв'ю MINTRANS розповів Захар Кляхін, директор дирекції логістики WOG.

У мережі WOG дуже багато залежить від логістики. Розкажіть, як організовані логістичні процеси у вашій компанії?

— За тривалу практику роботи компанії на ринку нафто- та продуктового рітейлу, весь ланцюжок поставок (від виробника нафтопродуктів до шоколадки «на полиці» для кінцевого одержувача) поділено на самостійні структурні підрозділи – логістику нафтопродуктів та логічтику ТНС (товарів народного споживання).

1. Логістика нафтопродуктів – бензинів, ДП та мастил.

Цей напрямок включає відділи по більш вузькоспеціалізованим ділянкам товарно-матеріального потоку:

  • Транспортні відділи за типами транспортування: морським, залізничним або авто – транспортом;
  • Інфраструктурні об'єкти для зберігання сезонних запасів – мережа терміналів та нафтобаз по всій Україні для безпечного зберігання нафтопродуктів;
  • Управління плануванням постачання нафтопродуктів з розподілом по регіонах з урахуванням сезонних та промислових потреб;
  • Власний автопарк різного типу та обсягу бензовозів та газовозів, для якнайшвидшої та прямолінійної доставки якісного бензину та ДП на колонки мережі АЗК WOG.

2. Логістика ТНС – продуктів харчування, супутніх та сировинних компонентів для мережі WOG Cafe.

Транспортна логістика – це побудова складних розвізних, кільцевих та магістральних маршрутів для різного типу транспорту: за тоннажем, обсягом та спеціальними режимами перевезення. Важливим завданням якої є максимально швидко і з найменшими витратами доставити запланований обсяг продукції по мережі АЗК. Майже цилодобово сотні машин роз'їжджаються зі збірними вантажами з РЦ по всій Україні.

А якщо узагальнити, то незалежно від типу продукції, у нашому рітейл-сегменті наочно проглядаються основні складові логістики: планування та розподіл, транспортна логістика та складська логістика.

І кожна з цих складових у зв'язці з усіма зовнішніми факторами забезпечує нашій компанії найбільш швидку та точну доставку товару необхідної кількості, необхідної якості у потрібне місце.

Як відбувається розподіл нафтопродуктів по країні?

— Розподілом нафтопродуктів займаються категорійні менеджери та окремі аналітичні сектори. Для постійної категорії нафтопродуктів реалізація базується на аналізі звітних періодів та впливу зовнішніх факторів (наприклад, погода).

Чи реалізовані у компанії сучасні IT рішення у сфері логістики?

- Так. Безперечно. Без IT, не тільки наша, але, гадаю, жодна інша компанія не змогла б витримати запити споживача, що швидко зростають, особливості автоматизації та швидкості сучасних процесів.

Наявністю систем, що дозволяють автоматизувати роботу складської та транспортної логістики, зараз особливо нікого не здивуєш. У компанії реалізовано сучасні продукти TMS, WMS, ПЗ та обладнання за контролем якості та кількості нафтопродуктів на нафтобазах, аж до щоденної автоматичної звітності з акцизних товарів у ДФС.

Набагато важливіше відзначити, що тільки завдяки тісній взаємодії з IT, їх постійним доробкам щодо взаємодії та обміну інформацією між власним програмним забезпеченням (ПЗ) та неймовірною кількістю сучасного ПЗ на ринку, яким користується кінцевий споживач, – ось де справжній виклик та вміння бути не тільки «в ринку» за часом реалізації, а й вміння передбачати, яка нова течія завоює контент споживача, а отже – ми маємо встигнути в ньому бути!

Весною 2019 року пандемія коронавірусу закрила кордони для пасажирів. Яка ситуація була із вантажоперевезеннями? Чи зіткнулися ви з логістичними проблемами під час локдаунів?

— На жаль, у вашому питанні вже є частина відповіді. Пандемія - це захворювання-вірус світового масштабу, яке точно не знає кордонів: ні територіальних, ні соціальних, ні професійних. Отже, це торкнулося всіх.

На ситуації з вантажоперевезеннями це позначилося так: регуляторних заходів з боку держави в цій галузі не було (як, наприклад, у пасажирських перевезеннях, які обмежили). Вантажі можна було возити й надалі без жодних обмежень. Тільки попиту на такі перевезення не було. Наша компанія простої автотранспорту використовувала з користю для його технічного стану: якісь транспортні засоби відправили на планово-попереджувальне ТО, а якісь на більш тривалий ремонт, який відкладали раніше.

У залізничному та морському перевезеннях все залишилося без змін за винятком того, що всі теплоходи, призначені для перевезення нафтопродуктів, перетворилися на плавучі склади, наповнені ресурсом. Жоден порт не приймав теплоходи, а екіпажам не дозволяли вийти на берег.

Із черговим локдауном значних обмежень не було. Адже логістика – як кровоносна система живого організму: якщо ми перестанемо постачати окремі ділянки ресурсом, така ділянка ризикує відмерти. Тому працювали, дотримуючись всіх заходів безпеки – маски, дистанція, санітайзери тощо.

З доставкою, якими видами транспорту ви працюєте? Який напрямок у пріоритеті і чому?

— Скажу так: у класичній моделі логістики ми зараз не працюємо лише з авіатранспортом. Хоча трансфери окремих осіб компанії країною та за її межі для вирішення термінових питань відбуваються саме авіасполученням. Однак ці перевезення забезпечує інший підрозділ.

Якщо ж розглядати питання сутнісно, то жорсткого пріоритету немає. Весь обсяг імпорту нафтопродуктів в Україну здійснюється водним або залізничним шляхом. Далі вся продукція потрапляє на нафтобази чи склади. І вже з терміналів та нафтобаз розвозиться по мережі автомобільним транспортом.

Розкажіть про ваш автопарк. Скільки машин ви використовуєте, які та чому?

— Власний автопарк компанії WOG, якщо говорити дуже укрупнено, – це дві автоколони: легкова та вантажна.

Легкові автомобілі використовуються для щоденного переміщення співробітників компанії. Таких авто у компанії понад 300 шт. В основному це марки Toyota та Volkswagen.

Вантажні авто використовуються безпосередньо для перевезення нафтопродуктів. Це парк тягачів – автомобілі Volvo, Scania та Iveco, які щороку оновлюємо. А також цистерни напівпричепи. А для перевезення небезпечних наливних вантажів WOG використовує легкі алюмінієві цистерни Schwarzmuller. Якщо брати в сукупності, то це понад 170 автопоїздок на щоденних маршрутах доставки бензину та дизеля через мережу АЗК WOG. Весь наш вантажний парк брендований. Впевнений, читачі не раз на дорогах країни помічали наші зелені крокодили - так на профсленгу називають бензовози WOG.

Як ви оцінюєте стан українських шляхів? Чи змінився він за останні кілька років?

— От хіба що справді «за останні неповні кілька років»... На жаль, поки що говорити про якість доріг із позитивного боку зарано.

В Україні поступово запроваджують електронні товарно-транспортні накладні. Як ви оцінюєте роботу з таким інструментом?

- Оцінюю високо! І самі цього прагнемо. Є класична ситуація, коли «бізнес» вже модернізувався і готовий, а «держава» лише починає розгортати свою бюрократичну машину «назустріч» бізнесу. Так, дійсно – Закон про електронний документообіг (у частині обліку дорожніх листів, товарно-транспортних накладних та допоміжних документів) є, і ним можна користуватися. Але переконати в цьому внутрішню бухгалтерію, роками змучену перевірками з податкової, де досі згідно з чинними документами на право проведення перевірок, можна перевіряти саме «паперовий носій».

Не знаю, що прокоментувати більше… «Відмовитись від паперу можете на користь електронного документа, але перевіряти звітний період ми прийдемо саме на папері!» - держава Україна…

Партнер проекту WOG

Фото: Facebook: WOG, Unsplash

Не пропустіть

2022-02-23, 07:11
Протягом 2021 року «Укрпошта» опрацювала та доставила до різних країн світу 4,7 млн кг експортних відправлень, що на 27% більше у порівнянні з 2020 роком
2022-02-14, 18:38
У Києві вранці 14 лютого розпочався всеукраїнський мітинг таксистів
2022-01-04, 18:16
У першій половині 2022 року «Нова пошта» хоче продовжити тестувати доставку безпілотниками, щоб орієнтовно наприкінці року запропонувати клієнтам новий вид доставки між містами-мільйонниками «день у день»
2021-08-09, 10:21
Между украинским городом Килия и румынским Килия-Веке планируют создать на Дунае новый пункт пропуска