«Будівництво повним ходом»: як проходить спорудження нового мосту у Кременчуці
2022-02-05, 15:32

«Будівництво повним ходом»: як проходить спорудження нового мосту у Кременчуці

Автор: Mintrans редакція

Новий міст, який будують у Кременчуці, стане довгоочікуваною альтернативою аварійному Крюківському

В акваторії Дніпра триває будівництво нового трикілометрового вантового мосту. Розпочате торік — воно стало можливим завдяки програмі «Велике будівництво». А будівництво тут і справді велике.

Нині роботи виконують 239 мостобудівників – 127 українських та 112 турецьких фахівців, котрі мають відповідний досвід. Побоювання скептиків щодо чергового довгобуду не виправдалися – будівництво триває цілодобово й за будь-яких погодних умов згідно з графіком.

Як проходить будівництво мегапроєкту — читайте у матеріалі MINTRANS.

Нині в акваторії Дніпра працівники зводять два залізобетонні пілони, що мають висоту разом із фундаментом близько 115 метрів. На кожному з них буде змонтовано по 46 вант – сталевих канатів. Для опор споруди у дно ріки занурюють 36-метрові сталеві труби.

Безперебійний рух суден, задіяних у зведенні опор мосту, по скутому кригою Дніпру забезпечує найбільший в Україні буксир-криголам. 25 сталевих труб діаметром 2 метри вже влаштовано на лівому пілоні за допомогою віброзанурювача й дизель-молота без виїмки ґрунту.

Подальше занурення відбувається за допомогою потужної установки Wirth. У результаті глибина палі сягає понад 50 метрів. Також розпочато занурення труб на правому пілоні. Уже наступного тижня підрядники готові розпочати бетонування паль. Допоможе в цьому збудований на майданчику й успішно протестований бетонний завод, уже готовий виробляти бетон для покриття майбутнього мосту.

Враховуючи темп, який обрали підрядники, є всі передумови сподіватися, що проєкт реалізують за 3 роки, хоча контрактом передбачене завершення робіт до 2024 року.

«Торік у рамках програми «Велике будівництво» ми відновили в Україні 250 штучних споруд – мостів, естакад, шляхопроводів. Цього року плануємо відновити більше 300 штучних споруд. Будівництво Кременчуцького мосту – один із наших мегапроєктів загальнонаціонального значення на рівні з Запорізьким та Ямпільским мостами», – наголосив перший заступник голови «Укравтодору» Андрій Івко.

Він разом із начальником Служби автомобільних доріг у Полтавській області Іваном Краповницьким особисто інспектували хід робіт на будівельному майданчику 4 лютого – майже за рік після підписання договору між «Укравтодором» та турецькою підрядною компанією міжнародного рівня, переможцем тендеру — DOĞUŞ İNŞAAT VE TİCARET A.Ş. («Догуш Іншаат ве Тіджарет Анонім Шіркеті»), флагманом холдингу «Догуш», одним із найбільших конгломератів Туреччини в галузі будівництва та автомобільної промисловості.

«На 2022 рік у нас заплановано завершити роботи з відновлення ще 14 об’єктів», – додав Іван Краповницький.

Зліва і справа Контракт на новий Кременчуцький міст передбачає співпрацю за європейською системою Design and Build («проєктуй та будуй»): компанія, що будує міст, сама й виготовляла проєкт.

Сталево-залізобетонна будова альтернативного мосту зводиться паралельно до Крюківського за схемою «180+360+180». Він матиме чотири смуги руху — по дві в кожному напрямку. Заїзди будуть організовані наступним чином:

лівий берег: на півдні, де в місто заходить траса Н-08, заїзд на споруду з боку вулиці Великої набережної; північний заїзд – з вулиці Флотської.

правий берег: південний заїзд – з набережної Лейтенанта Дніпрова, це траса Н-08, що прямує вздовж Дніпра до однойменного обласного центра; на півночі – заїзд із Літературного провулка.

«Наша компанія будує об’єкти в Україні впродовж 17 років, до того ж ми реалізували багато високотехнологічних проєктів в інших країнах світу. Будівництво Кременчуцького мосту точно спрацює на престиж України. Графік робіт стислий, тож використовуємо для реалізації проєкту всі можливі ресурси. Пишаємося, що в будівництві мосту беруть участь українські працівники», – підсумував віцепрезидент компанії «Догуш Іншаат ве Тіджарет Анонім Шіркеті» Серкан Мисирлиоглу.

Завдяки торгам вдалося заощадити майже 11% від початкової вартості проєкту. Так, остаточна вартість нового мосту сягає 11,2 млрд гривень. На часі річка ділить Кременчук навпіл, що створює певні незручності майже 50 тисячам жителів міста й околиць, котрі щоранку й щовечора добираються на інший берег, щоб втрапити на роботу, а потім повернутися додому.

Крюківський залізнично-автомобільний двоярусний міст, що з 1872 року слугує в Кременчуці єдиною переправою між берегами Дніпра, кілька років поспіль знаходиться в аварійному стані. У нижньому ярусі проходить одноколійний залізничний проїзд, у верхньому — проїзд автотранспорту. Один прогон мосту підіймається для проходження під ним великогабаритних суден.

Через Крюківський міст пролягають дві важливі дороги державного значення: Н-08 «Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя – Маріуполь» та М-22 «Полтава – Олександрія». На правому березі примикає дорога Р-10 «Канів – Кременчук», на лівому — низка залізничних і територіальних автошляхів.

Інтенсивність руху транзитного транспорту між берегами Дніпра складає 17000 авто, що ще більше прискорює руйнування мосту. Його конструкції при цьому рухаються так, що це відчувають пасажири транспорту. Останній капітальний ремонт Крюківського мосту відбувся більше 30 років тому. При нинішній транспортній завантаженості його капітальна реконструкція неможлива.

Об’їхати міст можна через Світловодськ, якщо зробити 50-кілометровий крюк. Будівництво альтернативного мосту — стратегічно важливе рішення, яке дозволить не наражати й Кременчук, і весь центральний регіон України на транспортний колапс, і сприятиме безпеці та комфорту дорожнього руху. Аварійний Крюківський міст планують відремонтувати, щоб із часом повністю перетворити його на залізничний, закривши рух автомобільного транспорту.

Фото: Юлія Вільчаускас

2022-02-23, 12:01
Транспортний рух залізницею, а також державними та місцевими дорогами до всіх населених пунктів на контрольованій частині сходу України забезпечено у штатному режимі
2022-02-23, 08:27
Верховна рада 23 лютого підтримала рішення Ради національної безпеки та оборони щодо запровадження надзвичайного стану в Україні
2022-02-05, 15:32
В акваторії Дніпра триває будівництво нового трикілометрового вантового мосту