8 запитань про Київську обхідну дорогу голові Укравтодору
2020-08-18, 18:27

8 запитань про Київську обхідну дорогу голові Укравтодору

Автор: Mintrans редакція

Очільник Укравтодору Олександр Кубраков — про проект КОД

Укравтодор минулого тижня презентував бачення Київської обхідної дороги довжиною майже 150 км і сумарною вартістю близько 85 млрд грн. Ми поставили очільнику відомства Олександру Кубракову 8 головних запитань про цей проект.

Що саме пропонується в проєкті?

Ми плануємо побудувати «напівкільце» навколо Києва, яке з’єднає ключові автомаршрути, що генерують транзитний трафік у місті. Зараз щодня в Києві рухається понад 900 000 автомобілів (загальна кількість може сягати 1,5 млн). При цьому місто планувалося під рух максимум 400 000 авто. Близько 40% з цього потоку становить саме транзитний транспорт. Це чинить незручності як для киян, які змушені дихати забрудненим повітрям і стояти в заторах, так і для самих перевізників, які не можуть не їхати через місто і буквально старіють у заторах. Обхідна дорога – очевидне рішення, про яке говорять вже давно, та вартість і складність проєкту, а також відсутність фокусу держави на великих інфраструктурних проєктах – заважали його втіленню.

КОД починатиметься від «Варшавки», автодороги М-07 Київ – Ковель та прямуватиме до М-06 Київ – Чоп, М-05 Київ – Одеса та Н-01 Київ – Знам’янка. Там, в районі міста Українка ми плануємо побудувати мостовий перехід через Дніпро – протяжність мосту становитиме 5,9 км, а мостового переходу разом з підходами та естакадами – 25,7 км. Далі КОД вийде до доріг Н-08 Бориспіль – Маріуполь та М-03 Київ – Харків – Довжанський.

Всі ці ділянки передбачають будівництво абсолютно нової дороги, там, де зараз фактично знаходиться поле. Лише від Борисполя спорудження КОД перетвориться на реконструкцію (з відповідним розширенням та підвищенням класу дороги) вже існуючої дороги Р-03 і вийде до обходу міста Бровари. Там чином до КОД приєднаємо ще одну міжнародну дорогу М-01 Київ – Чернігів – Нові Яриловичі (яка, до речі, буде відновлена на 80 км у Київській та Чернігівській області в 2020 та 2021). Загальна протяжність КОД складатиме майже 150 км.

А чому «напівкільце»? Невже не можна замкнути обхід на північ від Києва?

Такий проєкт теж розглядався, але треба розуміти, що всі наші бажання обмежуються нашими можливостями. За попередніми розрахунками, вартість КОДу становитиме майже 85 млрд грн – це співставно з фінансуванням Укравтодору в 2020 році, завдяки якому ми відновлюємо 4 200 км доріг.

Повне кільце навколо Києва неможливе без будівництва ще одного мостового переходу на півночі, через Київське море. Дніпро там – набагато ширший, і вартість такого будівництва буде ще вищою за будівництво мостового переходу на півдні. А кількість трафіку, що прямує з «Варшавки» на Чернігів не настільки велика, аби зробити таке будівництво доцільним. Напівкільце – більш реалістичний та ефективний варіант, який дійсно можна реалізувати за 4-5 років за наявності стабільного фінансування. При цьому, ми не виключаємо можливість “замкнення” кільця із будівництвом мосту на півночі у перспективі.

То що, ви пропонуєте водію зі Львова на Чернігів їхати 150 км в обхід?

Так, оскільки це буде вигідно самому водію. Для звичайних легкових автомобілів проїзд Києвом означає затори – з поточним рівнем завантаженості доріг не лише у годину-пік, а й в будь-який час. Впевнений, що транзитному водію буде куди приємніше об’їхати місто менш ніж за 2 години, ніж провести ті ж 2 години в київських корках.

Для вантажних автомобілів та перевізників ситуація трохи інша, адже зараз, у Києві працює обмеження на в’їзд вантажного транспорту до міста у світлу пору доби. Кожного дня на Бориспільській чи Одеській трасі можна побачити сотні вантажівок, які чекають можливості на в’їзд до міста, а потім – стоять годинами у заторах, які вони ж і створюють. КОД знаходитиметься поза містом, і пересуватись ним водії зможуть в будь-який час. Тому навіть для тих, хто прямуватиме з М-01 на М-07 проїхати КОДом буде зручніше, ніж подорожувати коротшим маршрутом через місто.

Ми передбачаємо комплексний підхід до придорожньої інфраструктури КОДу та ІТ-рішень на ньому. Ця дорога має стати флагманом у застосуванні сучасних технічних та інфраструктурних рішень.

Що буде з землею, на якій ви плануєте будувати дорогу? Держава просто забиратиме її у людей?

Скільки вільної землі реально знаходиться на місці, де ми плануємо будувати дорогу ще невідомо – це визначиться після проведення проєктної роботи. Дійсно, КОД так чи інакше проходитиме там, де зараз знаходяться чиїсь поля, землі та навіть будинки. Укравтодор чи держава точно не буде «йти по головах» та закатувати чиюсь власність в асфальт.

Якби у Києва та області був працюючий генплан, то кільце із землею, яку не можна продавати, мало лишатися під захистом держави вже років 10. Однак, багато з цих ділянок були продані, і тепер держава матиме повертати їх назад у свою власність.

За можливості, ми будемо уникати таких ділянок, але так само існує і передбачений законодавством механізм відшкодування вартості власникам таких ділянок. Ці витрати будуть закладені у очікувану вартість проєкту, тому вже зараз можна сказати, що в будь-яких подібних випадках ми відшкодовуватимемо вартість землі її власникам.

Ми вже маємо досвід у таких справах на будівництві дороги Н-31 Дніпро – Решетилівка, яку ми будуємо там, де кілька місяців назад росла кукурудза. Служби автомобільних доріг викуповували врожай та компенсували вартість землі за ринковою ціною її власникам. Так само буде і при будівництві КОД. Маю сказати, що половина успіху на Н-31 – у активній допомозі з боку ОДА, впевнений, на Київщині буде не гірше.

Чому не добудувати існуючу Кільцеву дорогу?

Існуюча Кільцева дорога, на жаль, ніяка не кільцева – її важко назвати навіть напівкільцем. Фактично, вона давно перетворилась на міську вулицю, оскільки вздовж неї розташовано спальні райони, а з кожним роком з’являється ще більше нових ЖК. Без нормального планування хаотична забудова призводить до інфраструктурного колапсу.

Щодня, в перемішку з транзитним транспортом, нею пересуваються десятки тисяч киян та жителів агломерації на власних автівках або в громадському транспорті. Щоб розділити цей потік, місту потрібна нова дорога, що знаходитиметься поза його межами. Існуюча кільцева повинна стати важливою транспортною артерією для самого міста, тоді як КОД слугуватиме тим, для кого Київ не є кінцевим пунктом призначення.

А що там з проєктом обходу, який власним коштом створила китайська компанія? Укравтодор їх “кинув”?

За проєктом обходу Києва з 2008 року було укладено 11 меморандумів з компаніями з 6 різних країн – КНР, ФРН, Литви, Франції, Туреччини та Іспанії. Власне, Меморандум про співпрацю було підписано і з компанією Poly Changda Engineering Co. Ltd.

Зараз основне питання – це пошук фінансування. Ми розглядаємо різні варіанти, у тому числі кошти МФО, довгострокові інвестиції тощо.

Poly Changda Engineering Co. Ltd чи будь-яка інша компанія зможуть взяти участь у закупівлях робіт та стати підрядником, якщо подадуть найкращу пропозицію. Ми будемо лише раді приходу нових гравців на ринок України.

Якщо розділити вашу очікувану вартість на кілометри, виходить, що 1 км дороги коштує 550 млн грн. Ви що, здуріли?

По-перше, ділити всю очікувану вартість на всі кілометри – неправильно. Наприклад, КОД передбачає будівництво нового мостового переходу через Дніпро, і левова частка коштів піде саме на нього. Аналог такого будівництва за роки Незалежності в Україні лише один – Запорізький міст. Цього року, для його завершення було укладено договір вартістю майже 12 млрд грн – і це завершення робіт, а не будівництво з нуля. Скільки коштуватиме мостовий перехід через Дніпро на КОД – зараз сказати неможливо, оскільки цей проєкт буде унікальним.

По-друге, на вартість будівництва впливатиме сума, в яку Укравтодору стане викуп землі з приватних володінь. Цей показник наразі теж неможливо прорахувати точно.

По-третє, ця дорога буде побудована з нуля на всіх ділянках, крім реконструкції дороги Р-03 від Борисполя до Броварів. Нове будівництво завжди на порядок дорожче за оновлення дороги, оскільки для нього потрібно провести дороговартісні земляні роботи та укласти всі шари дорожнього одягу з нуля.

Ви говорите про КОД лише через місцеві вибори. Що ви зробили крім розмов?

Вперше за весь час обговорення проєктів обходу Києва Укравтодор зробив практичний крок – ми оголосили тендер на розробку проєкту першої ділянки КОД. Мова йде про ділянку між автодорогами М-06 Київ – Чоп та М-05 Київ – Одеса, від Бузової до Глевахи. Ця ділянка протяжністю 35,2 км матиме 2 штучні споруди через Бобрицю та Ірпінь, добовий трафік складе 60-65 000 автомобілів.

Вже на початку 2021 року, ми матимемо проєкт цієї ділянки, і в 2021 зможемо почати будівництво першої черги КОД. Таким чином, за 4-5 років ми маємо можливість завершити КОД повністю, нарешті розвантажити столицю від транспорту, і дати транзитним автівкам можливість комфортно пересуватись Україною.

Фото: Troy Mortier

2022-02-23, 12:01
Транспортний рух залізницею, а також державними та місцевими дорогами до всіх населених пунктів на контрольованій частині сходу України забезпечено у штатному режимі
2022-02-23, 08:27
Верховна рада 23 лютого підтримала рішення Ради національної безпеки та оборони щодо запровадження надзвичайного стану в Україні
2022-02-05, 15:32
В акваторії Дніпра триває будівництво нового трикілометрового вантового мосту