Як улаштовані літаки
2021-04-28, 12:35

Як улаштовані літаки

Автор: Mintrans редакція

MINTRANS провів день на найбільшому авіазаводі України

В аеропорту ДП «Антонов» у Гостомелі можна побачити легендарні Ан-225 «Мрія», Ан-124-100 «Руслан», Ан-22 «Антей» та інші літаки. Цей аеродром є базовим для літаків авіакомпанії «Авіалінії Антонова», а також використовується для проведення льотних випробувань «Анів».

У лабораторії проходять випробування на міцність та витривалість як окремі деталі, агрегати, так і цілі літаки, які піддають навантаженням, щоб визначити ресурси й терміни експлуатації.

У цій лабораторії також є спеціальна «гармата», з якої літак «обстрілюють» силіконовими птахами. У такий спосіб випробовують, зокрема, кіль літака, імітуючи зіткнення з птахом в реальних умовах. Швидкість, із якою «пташка» вилітає з «гармати», становить від 400 до 650 км/год залежно від типу літака. Начальник відділення Віктор Уколов каже, що раніше для проведення таких випробувань завод купував справжніх птахів (курок, півнів), але згодом перейшли на силіконові імітації.

У музеї ДП «Антонов» є моделі всіх літаків, що колись були створені на підприємстві, в одному масштабі. Керівник відділу історико-архівних ресурсів Антон Довбуш може розповісти історію кожного з них.

У цеху, де розміщується тренажерний центр і випробувальні стенди, перебуває кілька льотних тренажерів, які дозволяють проводити навчання пілотів, імітуючи всі ситуації, що можуть статися під час польоту. На дослідницьких пілотажних стендах конструктори й льотчики-випробувачі вивчають аеродинамічні характеристики літака і «навчають» літати систему штурвального керування, автопілот та інші системи літака. Тут також проводять натурні стендові випробування окремих систем літаків, як-от систем штурвального керування, шасі, механізації крила.

На комплексному тренажері відтворено кабіну пілотів літаків Ан-148 та Ан-158, роботу всіх систем та обладнання літаків, а також візуальні, звукові й акселераційні ефекти, які відчувають пілоти під час польоту. Льотчики можуть відпрацьовувати всі реальні ситуації, що відбуваються в польоті.

Військово‑транспортний літак Ан‑70.

У цеху кінцевого складання перебуває літак Ан-178, що виготовляється на замовлення Міністерства внутрішніх справ Республіки Перу.

В агрегатно-складальному цеху виготовляють частини фюзеляжу літака.

Конструкторське бюро займається розробкою нових і вдосконаленням наявних моделей та деталей літаків.

Текст і фото: Емма Солдатова

2022-02-23, 15:36
Авіакомпанія LOT Polish Airlines відновила прямі рейси з Харкова до Варшави
2022-02-23, 12:08
У 2021 році пасажирські перевезення здійснювали 16 українських авіакомпаній
2022-02-23, 06:31
Пекінський суд доручив юридичній фірмі Haiwen керувати банкрутством компанії Beijing Xinwei Technology Group, пише Caixin Global.
2022-02-13, 09:42
Міністерство інфраструктури (МІУ) спростувало інформацію про нібито закриття повітряного простору України через ймовірне продовження агресії Росії