Гендиректор Харківського авіазаводу: “Найголовніша перемога – що держава має потребу в нашій продукції”
2021-02-04, 18:15

Гендиректор Харківського авіазаводу: “Найголовніша перемога – що держава має потребу в нашій продукції”

Автор: Mintrans редакція

Сергій Задорожний — про стан справ та перспективи ХДАВП

На Харківському авіазаводі хочуть відновити випуск літаків Ан-74 для Міноборони — днями це питання мають остаточно розв’язати на засіданні РНБО. За рахунок цього замовлення Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП) може розрахуватись із майже мільярдним комерційним боргом та виплатити зарплати працівникам. Гендиректор ХДАВП Сергій Задорожний ділиться з MINTRANS перспективами заводу.

— У перших числах лютого має бути засідання РНБО, де розглядатимуть наше питання. Днями в нас на підприємстві працювала комісія з ДП “Антонов”, оцінювала стан справ та обладнання, перевіряла наявність кадрів. Метою було знайти слабкі місця та запропонувати, як їх можна посилити чи обійти.

Але найголовніша перемога в тому, що держава має потребу в нашій продукції. Ми готові виконувати завдання за умови, що держава стане замовником, а “Антонов” сприятиме нам у питанні імпортозаміщення. На підприємстві є велика частина незавершених проєктів, тому замовлення ми не будемо починати з нуля, що значно пришвидшить його виконання. Для підприємства таке замовлення буде рятівним і допоможе вийти із ситуації, що склалася на сьогодні.


Довідка:

Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП) було засноване 1926 року. Під час Другої світової війни на підприємстві виготовляли бомбардувальники Су-2 та винищувачі Як-7, Як-3, Як-9. У 1950-1960-х роках завод випускав пасажирські реактивні літаки Ту-104, Ту-124 і Ту-134.

З 1984 року завод побудував 80 літаків Ан-74, при цьому з 2010 до 2014 року — лише чотири таких машини. Після 2014 року виробництво на заводі фактично припинилось у зв’язку з кризою. У 2015 році було порушено справу про банкрутство підприємства. Але з 2017 року завод відновив роботу з обслуговування літаків та виробництва деталей, а також наукову діяльність. Президент Володимир Зеленський у листопаді 2019 року пообіцяв особисто сприяти укладенню мирової угоди у справі про банкрутство заводу.

Справа ХДАВП щодо банкрутства перебуває у Господарському суді Харківської області, наступне слухання відбудеться 16 лютого цього року. У разі рішення на користь заводу, підприємству дозволять задіяти розроблений ним план санації. Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський заявляє, що вже підготовлено проект закону про списання заборгованості, яку має авіазавод перед державою. Також обговорюються механізми реструктуризації комерційних боргів та виплати боргу по заробітній платні.


— Скільки у вас незавершених літаків?

— Ми маємо дев’ять фюзеляжів Ан-74 і дві практично готові машини Ан-140. Останні можна довести до стану льотної придатності протягом пів року. Зараз обговорюється замовлення двох літаків Ан-140 з подальшою перспективою до чотирьох-п’яти машин. Ці літаки будуть замовлені згідно з програмою Президента щодо створення національного авіаперевізника. Ан-74 мають замовити для Військово-морських сил України, а також три машини хоче замовити Нацгвардія.

— Чи є вже визначені строки для виконання цих замовлень?

— Стосовно Ан-140, то протягом шести-восьми місяців ми зможемо виконати всі роботи. Щодо Ан-74, то в нас вже є виробничий графік, згідно з яким першу машину ми зможемо віддати за 12-14 місяців. На кожну наступну машину додаємо три-чотири місяці.

— Як “Антонов” допомагає вам з імпортозаміщенням?

— “Антонов” — розробник літаків, а наш завод займається серійним виробництвом. А всі зміни на борту літака можливо зробити лише з дозволу розробника. Деякі частини обладнання літаків потрібно замінити через політичні моменти, тому розробник бере на себе зобов’язання супроводжувати свій продукт. Ми ведемо переговори з ДП “Антонов”, розуміємо, що підприємству сьогодні непросто, і готові зі свого боку сприяти, оскільки в нас також є своє конструкторське бюро. Частину питань ми вже пропрацювали, проте всі зміни маємо погодити з розробником.

— “Антонов” готовий допомогти вам?

— Сподіваюсь. Цей процес зовсім не швидкий та не дешевий, але його потрібно провести. Нас знають в усьому світі, і після апгрейду обладнання наш продукт буде привабливішим, ніж сьогодні.

— Яка зараз ситуація з боргами підприємства?

— Дуже серйозна. Наш борг складається з двох частин: державної та комерційної. Маємо 2 млрд грн боргів з облігацій, близько 800 млн грн комерційних боргів, а також 256 млн грн зарплатної заборгованості. Зараз розроблено проєкт закону щодо списання державного боргу за 2009-2011 роки. Щодо комерційного боргу, він, зрозуміло, не може бути списаний, тому покриватиметься за допомогою комерційної діяльності підприємства.

Ми готуємо і найближчим часом завершимо план санації, де всі ці моменти будуть прописані. Потім маємо погодити цей план із радою кредиторів та отримати їхнє схвалення. Третина робітників нашого підприємства зараз працює три дні на тиждень, хоча офіційно ми перебуваємо в режимі простою і маємо працювати один день на тиждень.

— Група Олександра Ярославського планувала залучити на відновлення заводу $1 млрд. Що ви про це знаєте?

— Читав лише із засобів масової інформації. Особисто зі мною пан Ярославський не спілкувався.

— Міністерство стратегічних галузей ініціювало передання всього авіабудування їм. Як ви ставитеся до такої ініціативи?

— У принципі підтримую, оскільки тоді ми повернемося до старої схеми дії, коли міністерство ставить завдання і фінансує їх. Тобто в нас з’явиться керівний орган. Укроборонпром є керівною компанією. Безумовно, вони надають підтримку в управлінні, проте, на жаль, вони не є розпорядником коштів і не можуть фінансувати підприємство.

— А на якому етапі зараз розв’язання проблеми постачання Ан-74 Казахстану?

— Стосовно цього питання є судове рішення, згідно з яким контракт уважається розірваним і підприємство мусить повернути кошти. При цьому керівництво Казахстану та їхня Національна гвардія готові сісти за стіл переговорів і повернутися до питання відновлення будівництва Ан-74. Проте зараз конкретних домовленостей ще немає. Казахстан готовий розмовляти хоч сьогодні, але ми зі свого боку повинні сказати, що маємо джерело фінансування, беремо на себе зобов’язання та в обумовлені строки можемо побудувати літак.

— У межах реформування Укроборонпрому планують створити аерокосмічну холдингову компанію. Наскільки логічно для вас увійти туди? Що ви від цього можете отримати?

— Ясна річ, що ДП “Антонов” та Харківське державне авіаційне виробниче підприємство мають перебувати в одній структурі. Не можна допускати, щоб ми були під різним управлінням. Щодо решти, то ми готові ввійти куди завгодно, аби було розуміння та фінансування. Поки я не розумію рівень повноважень нової структури.

2022-02-23, 15:36
Авіакомпанія LOT Polish Airlines відновила прямі рейси з Харкова до Варшави
2022-02-23, 12:08
У 2021 році пасажирські перевезення здійснювали 16 українських авіакомпаній
2022-02-23, 06:31
Пекінський суд доручив юридичній фірмі Haiwen керувати банкрутством компанії Beijing Xinwei Technology Group, пише Caixin Global.
2022-02-13, 09:42
Міністерство інфраструктури (МІУ) спростувало інформацію про нібито закриття повітряного простору України через ймовірне продовження агресії Росії